POLÍTICA

L’espanyolisme renuncia a fer campanya a les Garrigues

Només ERC, JxCat i la CUP organitzen actes per convèncer els electors, en una comarca on l'independentisme és hegemònic.

Les eleccions del 2015 van certificar que les Garrigues és una de les comarques de Catalunya amb més concentració de vot independentista. Tres de cada quatre paperetes van anar a parar a les candidatures de Junts pel Sí, sobretot, i, en segon lloc, a la CUP. Aquest pes sobiranista era la culminació d’un camí que es va començar a visibilitzar a les consultes populars de l'any 2009 i continuaria plasmant-se a les eleccions del 2012 i a la consulta del 9-N del 2014.

En paral·lel, els partits contraris a la independència han anat perdent suports a les Garrigues, fins i tot en eleccions municipals. PP i PSC hi tenen unes bases molt afeblides, Ciutadans no hi té implantació i l'espai dels comuns és pràcticament inexistent, com ja ho era històricament ICV. A les eleccions de 2015, tant Cs com PSC i el PP van obtenir al voltant del 5% dels vots cadascun, i Catalunya Sí Que Es Pot el 2,7%. Això, junt al poc pes demogràfic, fa que les Garrigues sigui una comarca difícil i poc atractiva per a aquests partits, que hi renuncien a fer actes de campanya com a tals. Com a molt, les seves agendes preveuen alguna passejada als mercats, en algun cas recorrent a personal de fora de Catalunya contractat per repartir material. 

ERC ‘pentina’ la comarca

Al cantó independentista, qui més esforç de campanya fa és Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), amb actes programats a 25 municipis, en moltes ocasions amb sessions a dos pobles diferents. Junts per Catalunya va fer ahir un acte a Maials i un a Juncosa i en té previst fer un de central el dia 13 a les Borges Blanques, amb alguns pesos pesants com Ramona Barrufet i la intervenció en pantalla de Carles Puigdemont, entre altres. Avui dimarts és el torn de la CUP, que porta a la capital comarcal la diputada i cap de llista per Lleida Mireia Boya. Per dijous 14, a Castelldans s’ha organitzat una taula rodona amb representants de les tres forces sobiranistes, per parlar sobre “els efectes del 155, les eleccions i com recuperar el Govern legítim i aconseguir la República”.