COMARCA
- Alfés , Arbeca , Juneda , La Granadella , Les Borges Blanques

Sobiranisme “a la garriguenca”

Ja s’ha vist a moltes votacions als plens municipals i comarcals de mocions sobre el dret de decidir, o directament d’aposta per l’Estat propi, o amb la implicació a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) o la participació a la manifestació de l’última Diada. El cas és que, a les Garrigues, els posicionaments oficials més ambigus que es veuran avui al Parlament de Catalunya no es corresponen ben bé amb l’opinió d’uns representants municipals que, majoritàriament, estan d’acord en l’exercici del dret de decidir i l’inici d’un procés de ruptura amb l’Estat espanyol.

Així, mentre el grup parlamentari del PSC està entre el no i l’abstenció a la Declaració de Sobirania, la regidora del partit a les Borges, Imma Purroy, està pel sí i, si no hi ha cap daltabaix intern, votarà favorablement a la moció que presentarà ERC al ple de dijous que ve. “Si ja hem votat dues mocions per la independència, com no hem de votar això?”, afirma Purroy.

També hi votarà a favor el regidor de la CUP, Gerard Cabezuelo, que considera que “ara no ens tocava res més que fer un sí crític i posicionar-nos al costat de la societat”. També la CUP d’Alfés, l’altre municipi on aquesta organització té representació, amb tres regidors, és favorable a donar suport al text que presenten CiU, ERC i ICV a la cambra. “Som partidaris del sí crític, però entenem que la votació que sortirà (un sí i dues abstencions) dels nostres diputats respon a la pluralitat d’opinions i al resultat d’una decisió presa en assemblea que respectem i que no ens allunya per a res del posicionament netament independentista de l’organització”, diu Joel Jové. De fet, la posició que es va portar des de les comarques de Ponent al Consell Polític on es va decidir què farien els diputats era unànime: votar sí.

En quant al PSC, a banda de Purroy a les Borges, l’alcalde de la Granadella també es mostra favorable a la Declaració. “A l’últim ple ja vam aprovar per unanimitat la moció per iniciar el procés per la constitució del nou Estat Català”, diu Carlos Gibert. Un altre alcalde socialista és Joan Miquel Simó, d’Arbeca, que tot i no posicionar-se públicament sobre la votació d’avui al Parlament, explica que l’equip de govern sí que dóna suport a la concentració convocada per l’ANC aquesta tarda davant de l’Ajuntament.

Juneda, Arbeca i les Borges han convocat concentracions a les 7 de la tarda davant dels consistoris per donar suport a la Declaració que surti del Parlament. Amb aquest objectiu, una trentena de garriguencs es desplacen avui a Barcelona per ser davant de la cambra catalana.