MEMÒRIA HISTÒRICA
- Redacció / El Soleràs , La Granadella

El Soleràs i la Granadella col·locaran el dia 11 les llambordes d’homenatge als seus deportats

Dedicades a Ramon Sarlé Graell, Marcel·lí Cervelló Torruella, Miquel Mascarilla Gibert i Fidel Olivé Aran. Fins ara se n’ha col·locat a Juneda i Arbeca.

Les tres Stolpersteine de la Granadella. (foto: Memorial Democràtic)

El dissabte 11 de novembre, els ajuntaments del Soleràs i de la Granadella col·locaran les respectives Stolpersteine, les llambordes que arreu del món serveixen per recordar les víctimes dels camps nazis davant dels últims domicilis on van viure. Els actes començaran al Soleràs, on s'homenatjarà Ramon Sarlé Graell i Alexandre Tamarit. Aquest, però, ja té una llamborda col·locada a Sabadell, on va emigrar per treballar a la indústria tèxtil, i com que no se’n pot posar dues per a una mateixa persona, el consistori col·locarà una placa en lloc d'una Stolpersteine.

A la Granadella, les llambordes es col·locaran en record de Marcel·lí Cervelló Torruella, Miquel Mascarilla Gibert i Fidel Olivé Aran. Als dos municipis hi intervindrà el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, les autoritats locals, familiars, alumnes de 4t d'ESO i el president del Centre d'Estudis de les Garrigues, entitat que coordina amb el Memorial Democràtic l’arribada de les Stolpersteine a la comarca.

Les Stolpersteine són unes petites llambordes, de 10cm x 10cm, amb una placa de llautó on consta el nom de la persona i la data de la deportació, i se solen col·locar davant de l'última casa on va viure. És un projecte iniciat el 1993 per l'artista Gunter Demnig a nivell mundial, que a Catalunya es va començar el 2015, al municipi de Navàs (Bages). A les Garrigues, el Centre d'Estudis hi va començar a treballar el 2018. Fins ara se n’ha col·locat cinc a Juneda i sis a Arbeca. A la Pobla de Cérvoles també en tenen dues, tot i que encara no s’han posat.